Metaverse Nedir? Ne Sağlar?
Metaverse nedir? Son günlerde sıklıkla duyduğumuz, sürekli karşımıza gelen hatta sosyal medya platformlarının adını bile değiştirmeye kadar varan boyutta devrim yaratan (veya yaratmaya çalışan) Metaverse kelimesi neyi ifade eder? ilk olarak ne zaman karşımıza çıkmıştır?
Kelime Anlamı olarak “Evren Ötesi” veya “Sanal Dünya” terimi ilk olarak karşımıza Neal Stephenson‘ın 1992 tarihli bilim kurgu romanı olan Snow Crash‘ de ortaya çıkmıştır. Stephenson kitabında metaverse ile kurgusal bir dünyayı işaret etmiş ve kurgusunu bunun üzerine yapmıştır. Kitabının ilk çıktığı dönemlerde bu kurgu, aşırı abartılı ve gerçeklikten uzak olarak tarih edilmiştir eleştirmenler tarafından.
Peki Sonra ne olduda günümüzde herkes (yada büyük çoğunluk 🙂 ) metaverse deyimini kullanmaya, hatta bunun ne olduğunu araştırmaya, kullanmaya çalışmaya başladı. Aslında Stephenson’ un kitabında bahsettiği sanal dünya o dönemlerde yeterli teknolojik donanımlar olmadığı için yapılamaz, hatta imkansız olarak görülmüştü. Oysa gelişen teknolojiler, arttırılmış sanal gerçeklik ürünleri, holografik 3d avatarlar, videolar ve benzer iletişim araçları ile aslında sanal dünyanın kapılarını çoktan araladık bile denilebilir.
Hali hazırda birçok kullanıcısı bulunan Fortnite, Roblox, Minecraft gibi pek çok çevrimiçi oyun platformlarında zaten Metaverse’ in ayak izleri bulunuyor.
Tüm bu ön bilgilerden sonra asıl sorunun cevabını verebiliriz.
Metaverse Nedir?
Metaverse yada bir başka deyişle Meta-universe, bildiğimiz dünyanın ve sanal dünyanın bilim kurgu ile birleşeceği ve hayatın pek çok parçasının orada yeniden inşa edileceği “Sanal Dünya” / “Dijital Dünya” dır. Bu platform kullanıcıların gerçekliği arttırılmış gerçek olmayan (sanal) bir dünyada hareket edebilecekleri, teknolojinin ve aklın sınırların zorlanacağı bir platform olma yolundadır.
Evinizden, odanızdan hiç çıkmadan, hatta koltuğunuzdan hiç kalkmadan iş toplantıları yapabileceğiniz, konserlere katılabileceğiniz, takımınızın futbol veya basketball maçlarını izleyebileceğiniz, oyun oynabileceğiniz ve daha pek çok aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz bir evren düşünün. Fiziken 2 farklı lokasyonda olduğunuz arkadaşınızla bir NBA maçını canlı ve yanyana izlemekten bahsediyoruz. Ve bu dijital evrende sürekli online kalacağınızı hayal edin.