Nedir Bu Metaverse?

Metaverse Nedir? Ne Sağlar?

Metaverse nedir? Son günlerde sıklıkla duyduğumuz, sürekli karşımıza gelen hatta sosyal medya platformlarının adını bile değiştirmeye kadar varan boyutta devrim yaratan (veya yaratmaya çalışan) Metaverse kelimesi neyi ifade eder? ilk olarak ne zaman karşımıza çıkmıştır?

Kelime Anlamı olarak “Evren Ötesi” veya “Sanal Dünya” terimi ilk olarak karşımıza Neal Stephenson‘ın 1992 tarihli bilim kurgu romanı olan Snow Crash‘ de ortaya çıkmıştır. Stephenson kitabında metaverse ile kurgusal bir dünyayı işaret etmiş ve kurgusunu bunun üzerine yapmıştır. Kitabının ilk çıktığı dönemlerde bu kurgu, aşırı abartılı ve gerçeklikten uzak olarak tarih edilmiştir eleştirmenler tarafından.

Peki Sonra ne olduda günümüzde herkes (yada büyük çoğunluk 🙂 ) metaverse deyimini kullanmaya, hatta bunun ne olduğunu araştırmaya, kullanmaya çalışmaya başladı. Aslında Stephenson’ un kitabında bahsettiği sanal dünya o dönemlerde yeterli teknolojik donanımlar olmadığı için yapılamaz, hatta imkansız olarak görülmüştü. Oysa gelişen teknolojiler, arttırılmış sanal gerçeklik ürünleriholografik 3d avatarlar, videolar ve benzer iletişim araçları ile aslında sanal dünyanın kapılarını çoktan araladık bile denilebilir.

Hali hazırda birçok kullanıcısı bulunan FortniteRobloxMinecraft gibi pek çok çevrimiçi oyun platformlarında zaten Metaverse’ in ayak izleri bulunuyor.

Tüm bu ön bilgilerden sonra asıl sorunun cevabını verebiliriz.

Metaverse Nedir?

Metaverse yada bir başka deyişle Meta-universe, bildiğimiz dünyanın ve sanal dünyanın bilim kurgu ile birleşeceği ve hayatın pek çok parçasının orada yeniden inşa edileceği “Sanal Dünya” / “Dijital Dünya” dır. Bu platform kullanıcıların gerçekliği arttırılmış gerçek olmayan (sanal) bir dünyada hareket edebilecekleri, teknolojinin ve aklın sınırların zorlanacağı bir platform olma yolundadır.
Evinizden, odanızdan hiç çıkmadan, hatta koltuğunuzdan hiç kalkmadan iş toplantıları yapabileceğiniz, konserlere katılabileceğiniz, takımınızın futbol veya basketball maçlarını izleyebileceğiniz, oyun oynabileceğiniz ve daha pek çok aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz bir evren düşünün. Fiziken 2 farklı lokasyonda olduğunuz arkadaşınızla bir NBA maçını canlı ve yanyana izlemekten bahsediyoruz. Ve bu dijital evrende sürekli online kalacağınızı hayal edin.

Metaverse Hayatımıza Ne Zaman Girer?

Web 3.0 ile birlikte kullanıcılar aslında zaten dijital platformlar yoluyla çevrimiçi olarak birbirleri ile iletişim kurabiliyor. Özellikle pandemi döneminde kullanılan online iletişim araçları veya toplantı yazılımları metaverse deyimine farklı bir açıdan yada daha küçük bir pencereden bakmanıza sebep olabilir.
Ancak Meta-universe fikri, kullanıcıların etkileşimlerinin boyutunu bu durumdan çok daha farklı bir noktaya taşımayı planlıyor. Sanal Evrende kullanıcılar, bu sanal dünya sayesinde kendilerini bir dijital evrenin içinde bulabilecek ve burada gündelik hayattaki tüm aktivitelerini gerçekleştirebileceklerdir.

Bahsettiğimiz sanal dünya olgusu şu anda genellikle hatta çoğunlukla oyunlarda kullanılıyor. Ancak bahsedilen Metaverse Nedir – evreninde insanlar kendi avatarlarını yaratarak çalışabilecek, gezebilecek, oyun oynayabilecek, maçları izleyebilecek, konsere gidebilecek, alış veriş yapabilecek. Hatta bundan çok daha öte aktiviteleri gerçekleştirebilecek.
Tabi bunların bir kısmı şimdilik bir hayal 🙂

En büyük sosyal medya platformlarından facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesi ve Meta-universe kavramına büyük yatırım yapacağını açıklaması ile Metaverse coinlere olan ilgi ve rağbette bir hayli arttı.

Metaverse terimi öncesi ve sonrasında hayatımızda olan coin, NFT gibi terimler Metaverse dünyasının vaz geçilmezleri arasaında yerlerini alacaklar. Sanal dünyanın beklendiği gibi para birimide Coin’lerden oluşacak. Peki popüler olan metaverse coinleri nelerdir?

  • Axie Infinity (AXS)
  • Starlink (Starl)
  • Decetraland (MANA)
  • The Sandbox (SAND)
  • Ufo Gaming (UFO)
  • Aavegotchi (GHST)

Sonuç olarak Metaverse, kulağa şu an için bilim kurgu gibi gelse de internetin geleceği, bir sonraki adımı olarak tanımlanıyor. Bir çok insan bu mevzuya şüphe ve tereddütle yaklaşsa da gelecekte her şeyin yapılabileceği bir evrenin var olmasının / var olmasını hayal bile etmenin heyecan verici olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz.

Kim bilir belki de yakın bir gelecekte insanoğlu tüm vaktini burada geçirecek veya kim bilir bu teknoloji öylesine gelişecek ki metaverse’ e bilinç aktarımı durumlar söz konusu olacak. Bunların olup olmayacağını görmek çokta uzun vaktimizi almayacak.

Metaverse’ten Nasıl Arsa Alınır?

NFT nasıl oluşturulur?

NFT ile nasıl para kazanılır?

Metaverse’ te reklam nasıl verilir?

gibi konular için her zaman ki gibi kahvemizi içmeye bekleriz 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *